CIRCULARELE CAPITANULUI

CIRCULARELE CAPITANULUI
Preț: 18,00 lei
Disponibilitate: stoc limitat
ISBN: 978-973-624-830-6
Editura:
Anul publicării: 2022
Ediția: paperback
Pagini: 200
Format: 14,5/20,5
Categoria: CARTI

DESCRIERE

Circularele au fost documente ale vieții interne de partid care au orientat activitatea legionarilor, de la Căpitan până la ultimul primit în rândurile Mișcării. Au avut greutatea unor ordine și instrucțiuni de uz intern, cu caracter obligatoriu de cele mai multe ori. Asemenea documente sunt emise de conducerea oricărui partid politic. Este interesant să faci comparația între Circularele Căpitanului și cele emanate de alte partide. Diferența este copleșitoare mai ales din punct de vedere etic, moral. Este atâta idealism în ceea ce a încercat să facă Codreanu, în ce și-a propus să obțină de la camarazii săi: un comportament ireproșabil ca ținută morală. Corectitudine, respect pentru legile firii și ale credinței ortodoxe, disponibilitate la un devotament total pentru interesele Țării împins până la sacrificiul neprecupețit al vieții, Mișcarea legionară numărând printre membrii săi un număr impresionant de martiri, care și-au dat viața fără niciun regret, fără nicio ezitare în numele crezului lor naționalist și creștin. Spre a-i da autoritate și consfințire supremă.

Diferența dintre un patriot și un naționalist: în principiu, orice brav cetățean este patriot și, ca recrut în armata Țării, depui jurământ că îți dai viața pentru Patrie, apărând-o de dușmani. Și chiar îți dai viața dacă siuația îți impune acest sacrificiu, ca combatant într-un răzbel.

Naționalistul însă face ceva mai mult, el își dedică viața Patriei, își trăiește toată viața năzuind să fie de folos Neamului și Patriei prin tot ce face. A fi naționalist este un mod de a trăi, de a-ți folosi puterile și aptitudinile în beneficiul celorlați, al celor din Neamul tău. Naționalistul are grija de a găsi forme cât mai potrivite pentru a se pune în slujba intereselor naționale. Se preocupă ca această grijă să nu cedeze în fața intereselor personale sau de grup. Pentru naționalist suprema lex este salus reipublicae: salvarea republicii, a Țării! Nu cunoaște un comandament superior!

În Circularele sale Căpitanul ridică ștacheta demnității de legionar la cote neimaginate de niciun partid politic. Pe drept cuvînt Petre Țuțea aprecia rolul Căpitanului în destinul Neamului românesc a fi fost acela de pedagog la scară națională. Iar dacă luăm în calcul faptul că „jumătate din poporul român a aderat la Mișcarea legionară” – cum aprecia în 1945 un document al Partidului Comunist din România, este un lucru extraordinar că un program atât de idealist, de exigent pentru ținuta morală a fiecărui legionar, a avut un ecou atât de puternic în rândul maselor populare, care a scornit la un moment dat pecetea „corect ca un legionar”!

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.1208 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.